Hienot rouvat



Anoppini on hieno rouva, samoin kuin isoäitini sisarineen sekä muutama muu tuntemani väärään aikakauteen syntynyt upea naishenkilö. Hienous on syntymälahja, perimästä ja kasvuolosuhteista riippumaton arvo, joka juontaa juurensa muinaisten kuninkaallisten aikakaudelta. Minkä sille mahtaa, jos on sattunut syntymään hieman muita arvokkaampana? Näillä onnellisten tähtien alla syntyneillä hienostolaisilla tuntuu olevan sisäsyntyinen taito kohdata muut ihmiset ruusuisten unelmien silmin. Hyvät tavatkin he oppivat ennen kuin edes konttaaminen onnistuu. Voisin tosin kuvitella heidän oppineen suoraan kävelemään – ovathan heidän vaatteensa ommeltu räätälin toimesta sellaisista materiaaleista, että ne kuluisivat puhki jo ensimmäisissä konttausharjoituksissa. Hienot rouvat rakastavat keskusteluita tavallisten ihmisten kanssa, mutta luontevampaa heille on seurustella kaltaistensa kanssa. Kuulemani mukaan nykyaikana hienostolla on hyvin vähän ystäviä omissa piireissään, joten kokemuksia vaihdetaan sattumanvaraisissa kohtaamisissa mitä moninaisemmista aiheista ja joskus jopa kohtuullisen epäsovinnaisissa paikoissa.

Satuin kerran nuorena aikuisena jonottamaan erään arvostetun tavaratalon herkkuosastolla samaan aikaan muutaman hienon rouvan kanssa. Koska jono edelläni oli pitkä, ehdin kuulla useammankin jaetun kokemuksen heidän välillään. Yksi rouvista päivitteli kotiapulaisensa vaatimattomasta taustasta johtuvaa tietämättömyyttä. Tämän oli ollut tarkoitus edellisviikonlopun illanistujaisissa tuoda juustotarjotin pöytään heti lakkaparfait’n jälkeen, mutta kellon kilisyttämisestä huolimatta tarjotinta ei pöydässä näkynyt. Rouvan mentyä keittiöön tarkistamaan tilannetta, hän löysi apulaisensa kaivelemasta yhtä juustoista virkkuukoukulla. Kysyessään syytä moiseen, neiti vastasi kyynelsilmin yhden juustoista olevan homeessa ja hän yritti siistiä sitä tarjoiltavaksi. Rouvat nauroivat tarinalle ja ostivat mielikuvan huumassa koteihinsa lisää Roquefortia. Toinen rouvista pohti, pitäisikö hänen olla huolissaan, kun oma poika oli illalla huudellut huoneestaan: ”Rouvaaa, voitteko tuoda mehuaaa?” Perheen kolmen pojan hoidosta oli jo vuosia ollut vastuussa lastenhoitaja, johon nuorimmainen lapsista oli kiintynyt. Hän oli kuullut hoitavan kutsuvan äitiään rouvaksi, ja luuli tämän olevan vain joku, joka kävi välillä vierailulla. Hienojenkin rouvien elämässä voi siis joskus tapahtua odottamattomia asioita. Syntymälahjansa ansiosta tällaiset pienet sattumukset eivät kuitenkaan tee säröjä heidän onneensa, vaan niille osataan nauraa yhdessä.

Anoppini osaa nauttia elämästä. Hän osaa tehdä arjesta glamouria kenelle tahansa ja missä tahansa. Eläkkeelle jäätyään hän päätti antaa itselleenkin hieman luksusta ja vei miehensä Roomaan romanttiselle lomalle. He kulkivat rakastuneina itselleen tärkeissä paikoissa, nauttivat ikuisen kaupungin tunnelmasta, söivät ja joivat hienoissa ravintoloissa ja yöpyivät viiden tähden hotellissa. Yhtenä iltana anoppi heräsi yöllä mennäkseen pienille asioille kylpyhuoneeseen. Puolinukuksissa hän astui sisään, kuuli oven sulkeutuvan perässään ja ryhtyi haparoivin käsin etsimään posliiniprinssiä. Kun se ei ollut muistinmukaisessa paikassa, hän avasi silmänsä ja huomasi olevansa hotellin valaistulla käytävällä, lukitun oven takana – alasti. Siellä tämä hieno rouva sitten mietti, miten päästä takaisin sisään miehen nukkuessa oven toisella puolella niin sikeästi, ettei vienoa koputusta ja huhuilua kuullut. Kovempaa ääntä ei käytävässä ollut mahdollista käyttää, ellei halunnut kaikkien ovien aukeavan yölliselle catwalkille. Aikansa oven takana paleltuaan, hän kuuli miehensä heräävän omille asioilleen ja huhuili hiukan voimakkaammin. Mies avasi oven valmiina moittimaan siivoojan saapumisen huonoa ajankohtaa, mutta hämmästyikin suuresti löytäessään alastoman vaimonsa oven takaa. Tapahtuma sai heidät nauramaan vedet silmissä, eikä aamuyön unista enää tullut mitään. Hotellin henkilökunta hymyili heille aiempaa leveämmin tuon jälkeen. Valvontakamerat toimivat yön pimeinä tunteinakin.

Elämässä sattuu kaikenlaista.

Julisteessa Mummini Elna, ukkini Jorma Suhosen ikuistamana

Kommentit